FAQ

Ofte stilte spørsmål

Denne oversikten gir svar på vanlige spørsmål om avfallslevering, henteordningen og kildesortering. Om du ikke finner det du leter etter, kan du kontakte oss via appen Min Renovasjon, på telefon 77 85 06 50 (tastevalg 1), eller ved å sende e-post til post@senja-avfall.no.

Avfallslevering adgangsbevis med klipp

Hvorfor er det adgangsbevis til gjenvinningsstasjonene?

Adgangsbeviset er innført for å sikre en korrekt og rettferdig avfallstjeneste. Det viser at du betaler renovasjonsgebyr eller bor på en eiendom med dette gebyret i en eierkommune. Da får du mulighet til å levere betalingspliktig avfall kostnadsfritt fire ganger per år. For hytteabonnementer er det to klipp. Du kan levere opptil to kubikkmeter per klipp, noe som tilsvarer en personbil med henger.

Hvordan får og bruker jeg adgangsbeviset?

Last ned Senja Avfall-appen og logg inn med BankID. Hvis du ikke kan bruke appen, bestill et fysisk kort ved å bruke skjemaet på nettsiden. Skann beviset på gjenvinningsstasjonen. Sorter avfallet hjemme for et superenkelt besøk.

Er alt avfall klippebelagt?

Nei! Det er bare betalingspliktig avfall som er klippbelagt. Kommer du bare med følgende 10 avfallstyper belastes du ikke med klipp:

  • Farlig avfall
  • Elektronisk avfall
  • Metall- og jernskrap
  • Hageavfall
  • Personbildekk
  • Husholdningsplast
  • Papp/papir
  • Emballasje til mat- og drikke av glass og metall
  • Ødelagte, tørre og rene klær og tekstiler

Hva gjør jeg når jeg har brukt opp klipp og har mer betalingspliktig avfall?

Du kan besøke de bemannede gjenvinningsstasjonene så mange ganger du vil. Har du brukt opp årets klipp, koster hvert ekstra besøk 450 kroner.

Henteordning

Hvorfor ble ikke dunken tømt?

Det finnes tre vanlige årsaker til at dunken ikke blir tømt:

  • Renovasjonsbilene har to kamre
    Vi henter matavfall hver 14. dag, og henter da skiftevis restavfall og papp/papir/drikkekartong sammen med plastretursekken for emballasje. For å se hvilke dunker som skal settes frem på tømmedager, besøk Min Renovasjon eller bruk appen Senja Avfall. Her finner du tømmekalenderen for hele året.
  • Renovatøren har ikke tilgang til dine dunker
    Hvis det ikke er måket/strødd, dunkene er parkert inne eller henteavstanden er over 5 meter fra veien, kan ikke renovatøren hente dine dunker.
  • Renovatøren er syk, veistenging eller ...
    Uforutsette hendelser kan føre til forsinkelser. Vi henter så snart vi kan.

Hvorfor har Senja Avfall endret hentefrekvens?

Vi henter matavfall hver 14. dag for å unngå lukt og siden det inneholder viktige næringsstoffer. Å hente alt avfall ofte ville kreve flere ansatte og biler, noe som vil øke ditt renovasjonsgebyr.

Hvordan får jeg ny dunk eller nytt lokk?

Send oss melding i appen Min Renovasjon, ring 77 85 06 50 (tastevalg 1) eller send e-post til post@senja-avfall.no. Da kommer ny dunk eller nytt lokk til deg hurtigst mulig.

Jeg har særlige behov og bruk for ekstra restavfallsdunk. Hva gjør jeg?

Har du barn under 3 år, eller helseutfordringer som medfører økt mengde restavfall og dermed behov for ekstra dunk, finner du retningslinjer og søknadsskjema under menypunktet “Privat/Min Renovasjon”.

Kildesortering

Hvorfor skal jeg kildesortere?

Det er viktig at vi har kontroll på avfallet i samfunnet slik gjenvinnbare ressurser kan bli til nye produkter. Det er bra for miljøet og betyr også noe for avfallsgebyret når vi får betalt for papp, emballasje av plast, metall og glass mv.

Hvordan slanker jeg restavfallet og får plass i dunken?

Kildesortering er nøkkelen! Mer enn halvparten av avfallet i en gjennomsnittlig restavfallsdunk kan gjenvinnes, spesielt plastemballasje. Usikker på riktig sortering? Besøk sortere.no eller finn vår sorteringsguide som PDF under menypunktet «Kildesortering».

Hva bringer jeg til returpunkt?

Pappesker fra bursdager eller varer mottatt via postordre bringer du til et returpunkt sammen med emballasje av glass og metall fra mat og drikke. Vær oppmerksom på at drikkeglass, krystall, keramikk og porselen må leveres til gjenvinningsstasjonen. Utslitte stekepanner, spiker og annet metall skal også leveres til gjenvinningsstasjonen, slik de kan bli til nye produkter.

Hva er vitsen med den gjennomsiktige sekken til emballasje av plast?

Sorte avfallssekker er forbudt i Norge, da det er nødvendig å kunne se innholdet. Våre plastretursekker har små lufthull og skal kun brukes til husholdningsplast som plastbegre, sjampoflasker og plasttuber. Plastemballasjen blir resirkulert. Ren plast minsker risikoen for at fugler hakker på sekken og øker gjenvinningsgraden, noe som påvirker ditt avfallsgebyr. Emballasjen er ren nok når den er tom; skyll eller bruk tørkepapir ved behov. Hvis du trenger flere sekker, kan du knyte en pose på dunken med blått lokk.