Her finner du din gjenvunnede glassemballasje

Neste gang du befinner deg langs Tjuvholmen eller på Sørenga i Oslo, kan du vite at du spaserer på et uteområde som er bygget på “gårsdagens fest og moro”. Glassemballasjen du har sortert har nemlig blitt resirkulert til byggematerialet Glasopor. (Artikkelen var første gang publisert hos Grønt Punkt Norge 07.12.2018).    

Sirkel AS mottar glassemballasje fra kommuner i hele Norge. Markeds- og kommunikasjonssjef Gunhild Solberg er fornøyd med nordmenns sorteringsengasjement.

- Vi synes nordmenn viser at de ser verdien i glassemballasje når det gjøres en stor innsats med å kildesortere den.

Solberg setter enormt stor pris på dette engasjementet fordi det betyr at gjenvinningsgraden blir høy, og at glasset kan brukes på nytt til flere formål. En av ressursene gjenvunnet glassemballasje kan bli til, er det granulære byggematerialet Glasopor.

                      

                    Kommunikasjonssjef i Sirkel AS, Gunhild Solberg, Foto: Sirkel Glass AS

Hva er Glasopor?

Glasopor brukes i samferdsels- og byggeprosjekter over hele landet. Det er produsert av 100 prosent resirkulert glassemballasje. De viktigste produktegenskapene er at det er veldig lett, stabilt og miljøvennlig. Produktet produseres av de minste glassbitene som glassverkene ikke kan ta imot i sin produksjon. Når Glasopor produseres males glasset ned til mel, tilsettes en aktivator og kjøres gjennom en ovn. I prosessen gjør aktivatoren at glasset hever, slik at Glasopor består av 20 % glass og 80 % luft.

 

– Du kan for eksempel se resultatet av glassemballasjen du har sortert i hele «nye» Oslo: Tjuvholmen, Sørenga, Bjørvika og mange store og små prosjekter over hele Norge, forteller Solberg. 

Blir nye flasker

Glassemballasje som blir gjenvunnet brukes imidlertid hovedsakelig til ny glassemballasje. Ægir Bryggeri er en av bedriftene som bruker resirkulert glass i sine ølflasker.

Evan Lewis er sjefsbrygger og daglig leder av Ægir. Ølbryggeriet setter ca. 150.000 glassflasker på markedet hvert år. Lewis er opptatt av at flaskene bryggeriet bruker skal gå inn i et sirkulært løp.

Sjefsbrygger og daglig leder av Ægir Bryggeri Evan Lewis, Foto: Ægir bryggeri

– Flaskene våre består av rundt 80 prosent gjenvunnet glass. Ved å bruke flasker laget av gjenvunnet glass bidrar vi til å få ned miljøbelastningen. I nesten alle år har vi hatt både Grønt Punkt-logoen, og gjenvinningssymbolet på etikettene våre, med oppfordringen “Gjenvinn!” under. Dette er et viktig tema for oss.

Går i sirkel

Flaskene fra Ægir i gjenvunnet glass får igjen nytt liv når forbrukeren kildesorterer dem, etter at ølet er drukket opp. Det er sjefsbryggeren glad for. Og blir det ikke til nye ølflasker, er han glad det finnes andre bruksområder.

– Glasopor er et produkt med mange flotte bruksområder. Det er kjekt at brukte glassflasker kan gjenvinnes i Norge til noe så nyttig utenom nye flasker, sier han.

Gunhild Solberg i Sirkel AS synes det er flott når både produsenter og forbruker tenker som Lewis. Men til tross for at vi nordmenn er flinke til å sortere glassemballasjen vår, er det fortsatt én ting hun gjerne vil at vi skal bli enda bedre på.

 Det er fortsatt en del som kaster keramikk, porselen og stentøy sammen med glassemballasjen. Disse produktene er ikke glass og kan potensielt ødelegge gjenvinningsprosessen for glassemballasje, sier Solberg.